Ako dlho vydržia uvarené veľkonočné vajíčka? „Riziká, ktorým sme vystavení, sú dosť vysoké“

Ako dlho vydržia uvarené veľkonočné vajíčka?

Ako dlho vydržia uvarené veľkonočné vajíčka? Podľa Alexandru Cîrîca, generálneho riaditeľa Výskumného ústavu potravinárskeho (ICA), musia byť červené vajcia uchovávané v chladničke, aby sa predĺžila ich trvanlivosť.

Môžu sa uchovávať v chladničke až dva týždnebez toho, aby vznikol problém s bezpečnosťou potravín.

Ak vajcia nie sú uchovávané v chladničke, doba skladovania sa skráti maximálne na jeden týždeň. Varené vajcia môžu byť v bezpečí pri izbovej teplote celý týždeň. Vajcia zo supermarketov, pripravené na farbenie, sa tiež musia uchovávať pri nízkych teplotách.

„Sú ako tie, ktoré sa pripravujú doma, a to, čo som doteraz videl v supermarketoch, sú chladené vo výkladoch. Tak sa to odporúča, lebo stále ide o tepelne upravené jedlo, hotové jedlo.

Riziká, ktorým sa vystavujeme konzumáciou nechladených potravín, neudržiavaných pri nízkej teplote, môžu byť dosť vysoké,“ povedal pre CNN Antena 3.

Alexandru Cîrîc (ZDROJ FOTOGRAFIE: RO.aliment)

„Teoreticky by sa mali jesť čerstvé, čo najčerstvejšie. Preto ma prekvapujú farbené vajíčka, ktoré sa predávajú v obchode. V legislatíve som nenašiel žiadnu kapitolu o varených vajciach. Čudujem sa, že im to dáva 10-12 dní platnosti, to som ešte nevidel.

Odporúčanie pre varené vajcia je konzumovať ich čerstvé, počas prvých 6 hodín po uvarení. Nie je rozdiel, či je to vajce z obchodu alebo od domácej sliepky, keď ho uvaríme, aby zhnedlo,“ vysvetlil veterinár Nicolae Dumuţa zo žateckého sanitárneho a veterinárneho riaditeľstva.

Aké sú najlepšie vajíčka?

Podľa doktora Virgiliu Stroescu je pred farbením vajíčok kľúčové kúpiť tie najkvalitnejšie vajíčka.

Kačacie vajcia sú jedným z druhov vajec, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom. V závažných prípadoch môžu dokonca viesť k smrti. Kačacie vajcia môžu byť mimoriadne nebezpečné, a preto by sa nemali používať na výrobu majonézy, rovnako ako husacie a slepačie vajcia. Môžu byť kontaminované rôznymi baktériami. Pri nedostatočnej manipulácii a bezpečnom skladovaní hrozí riziko prenosu chorôb.

Je lepšie jesť kuracie vajcia. Sú bezpečnejšie ako kačica alebo hus. Navyše sú aj cenovo dostupnejšie.

Virgiliu Stroescu
Virgiliu Stroescu (ZDROJ FOTOGRAFIE: Facebook, Zdravie – Dr. Virgiliu Stroescu)
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy pre každodenný život