Podľa odborného posudku z roku 2018 je konzumácia vajec skvelým zdrojom základných živín. ktoré v západnej strave často chýbajú, vrátane zinku a vitamínov A, D a E.
Pridajte k nim tiamín, riboflavín, niacín, vitamín B6, kyselinu listovú, vitamín B12 a vitamín K a všetky vitamíny, ktoré telo potrebuje, máte na stole. Vajcia okrem zinku obsahujú vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík a sodík.
Tu je 6 dôvodov, prečo sú vajcia podľa Healthline považované za jedny z najzdravších potravín na planéte.
1. Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny na Zemi
Celé vajce obsahuje úžasné množstvo živín.
V skutočnosti sú živiny vo vajci dostatočné na to, aby sa z jedinej oplodnenej bunky stalo celé kuriatko.
Vajcia sú nabité vitamínmi, minerálmi, kvalitnými bielkovinami, dobrými tukmi a ďalšími menej známymi živinami.
Veľké vajce obsahuje:
Vitamín B12 (kobalamín): 9% RDI
Vitamín B2 (riboflavín): 15% RDI
Vitamín A: 6% RDI
Vitamín B5 (kyselina pantoténová): 7 % ODD
Selén: 22 % RDA
Vajcia tiež obsahujú v malom množstve takmer všetky vitamíny a minerály potrebné pre ľudské telo. Zoznam obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok, mangán, vitamín E, kyselinu listovú a ďalšie.
Veľké vajce obsahuje:
- 77 kalórií,
- 6 gramov kvalitných bielkovín,
- 5 gramov tuku
- stopy uhľohydrátov.
Takmer všetky živiny obsahuje žĺtok, bielok obsahuje iba bielkoviny.
Vajcia sú neuveriteľne výživné, majú veľmi vysoké množstvo živín v porovnaní s kalóriami. Živiny sa nachádzajú v žĺtkoch, zatiaľ čo bielka sú väčšinou bielkoviny.
2. Vajcia zlepšujú hladinu cholesterolu a NEZVYŠUJÚ riziko srdcových ochorení
Jedno veľké vajce obsahuje 212 mg cholesterolu, čo je veľa v porovnaní s väčšinou iných potravín.
Potravinové zdroje cholesterolu však majú minimálny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Pečeň produkuje cholesterol každý deň.
Vyrobené množstvo závisí od toho, koľko zjete.
Ak prijímate veľa cholesterolu z jedla, vaša pečeň ho produkuje menej. Ak nejete cholesterol, vaša pečeň ho tvorí viac.
Mnohé štúdie však ukazujú, že vajcia zlepšujú hladinu cholesterolu.
Zvyšujú HDL („dobrý“) cholesterol a majú tendenciu meniť LDL („zlý“) cholesterol na veľký podtyp, ktorý nie je tak silne spojený so zvýšeným rizikom srdcových chorôb.
Niekoľko štúdií skúmalo, ako konzumácia vajec ovplyvňuje riziko srdcových ochorení a nenašli medzi nimi žiadnu súvislosť.
Naopak, vajcia sa spájajú so zdravotnými benefitmi.
Jedna štúdia zistila, že 3 celé vajcia denne znížili inzulínovú rezistenciu, zvýšili HDL a zvýšili veľkosť častíc LDL u ľudí s metabolickým syndrómom.
Niektoré štúdie však ukazujú zvýšené riziko srdcových ochorení u ľudí s cukrovkou.
3. Vajcia sú nabité cholínom, dôležitou mozgovou živinou
Cholín je menej známa živina, ktorá sa často spája s vitamínmi B.
Cholín je základnou živinou pre zdravie a je potrebný pre rôzne procesy v tele. Je potrebný na syntézu neurotransmiteru acetylcholínu a je tiež súčasťou bunkových membrán.
Nízky príjem cholínu sa podieľa na ochoreniach pečene, srdca a neurologických poruchách.
Táto živina môže byť obzvlášť dôležitá pre tehotné ženy. Štúdie ukazujú, že nízky príjem cholínu môže zvýšiť riziko defektov neurálnej trubice a viesť k zníženiu kognitívnych funkcií u detí,
Najlepšími potravinovými zdrojmi cholínu sú vaječné žĺtky a hovädzia pečeň. Jedno veľké vajce obsahuje 113 mg cholínu.
4. Vajcia obsahujú vysokokvalitné bielkoviny s dokonalým aminokyselinovým profilom
Proteíny sú hlavnými zložkami tela a slúžia na štrukturálne aj funkčné účely. Pozostávajú z aminokyselín, ktoré sú spolu navlečené ako korálky na šnúrke a následne poskladané do zložitých tvarov.
Existuje asi 21 aminokyselín, ktoré telo používa na stavbu svojich bielkovín. Deväť z nich si telo nevie vyrobiť a musí ich získať zo stravy. Sú známe ako esenciálne aminokyseliny.
Kvalita zdroja bielkovín je určená pomerným množstvom týchto esenciálnych aminokyselín.
Vajcia patria medzi najlepšie zdroje bielkovín v strave. V skutočnosti sa biologická hodnota (meradlo kvality bielkovín) často hodnotí v porovnaní s vajíčkami, ktoré majú dokonalé skóre 100.
5. Vajcia obsahujú luteín a zeaxantín, ktoré chránia zrak
Vo vajciach sú dva antioxidanty, ktoré môžu mať silné ochranné účinky na oči. Nazývajú sa luteín a zeaxantín, ktoré nájdeme v žĺtku.
Luteín a zeaxantín majú tendenciu sa hromadiť v sietnici, zmyslovej časti oka, kde chráni oči pred škodlivým slnečným žiarením.
Tieto antioxidanty výrazne znižujú riziko makulárnej degenerácie a šedého zákalu.
V jednej štúdii konzumácia 1-3 vaječných žĺtkov denne počas 4,5 týždňa zvýšila hladinu zeaxantínu v krvi o takmer 142 % a luteínu o 28-50 %.
6. Vajcia na raňajky vám môžu pomôcť schudnúť
Vajcia obsahujú len stopy sacharidov, zato veľa bielkovín a tukov.
Majú veľmi vysoké skóre na stupnici nazývanej index sýtosti, ktorá meria, ako veľmi jedlo prispieva k sýtosti.
Z tohto dôvodu nie je prekvapujúce, že niektoré štúdie ukazujú, že konzumácia vajec na raňajky môže viesť k strate tuku.
V inej štúdii, ktorá trvala 8 týždňov, viedlo konzumovanie vajec na raňajky k výraznému úbytku hmotnosti v porovnaní s rovnakým množstvom kalórií z bagel.
Skupina, ktorá konzumovala vajcia:
- Stratil o 65% viac telesnej hmotnosti.
- Stratil o 16% viac telesného tuku.
- Mal o 61 % väčšie zníženie BMI
- Obvod pása sa mu zmenšil o 34 % (dobrý ukazovateľ nebezpečného tuku na bruchu).