Čo sa stane v tele, ak budete jesť zmrzlinu každý deň

Ak teda kladieme na prvé miesto svoje zdravie, zaujíma nás, ako často by sme mali zmrzlinu jesť a v akom množstve. Dietológovia, ktorých konzultoval Huffington Post, prichádzajú s vysvetleniami.

Je dobré jesť zmrzlinu každý deň?

Dietologička Tamar Samuels, spoluzakladateľka Culina Health, váha, či akékoľvek jedlo (alebo ako často sa konzumuje) označiť ako „dobré“ alebo „zlé“. Okrem toho má každý človek svoje vlastné nutričné ​​potreby, ktoré sa môžu veľmi líšiť od človeka k človeku.

„Nerada kategorizujem druh jedla ako „zlé“ alebo že je zlé jesť určité jedlo, ale ako vieme, existujú výživnejšie jedlá a menej výživné jedlá,“ povedala. „Zmrzlina je vysoko kalorické jedlo s vysokým obsahom cukru a tukov, ktoré si v rámci zdravej výživy možno vychutnať s mierou,“ hovorí. To znamená nie viac ako jednu porciu.

Existujú rôzne druhy zmrzliny s rôznym nutričným profilom

Na trhu je veľa druhov zmrzlín s rôznymi nutričnými profilmi, preto je dôležité čítať etikety.

Napríklad porcia vanilkovej zmrzliny Häagen-Dazs obsahuje 32 gramov cukru a 13 gramov nasýtených tukov. Odporúčaný denný limit pre príjem pridaného cukru American Heart Association nie je vyšší ako 36 g pre mužov a 25 g pre ženy.

Pokiaľ ide o nasýtené tuky, AHA odporúča nie viac ako 13 g denne pre niekoho, kto má diétu 2 000 kalórií denne. Takže jedna porcia zmrzliny predstavuje všetok cukor a nasýtené tuky za deň.

Nie je to však dôvod úplne vylúčiť zmrzlinu.

Dietologička Edwina Clark hovorí, že hoci má zmrzlina vysoký obsah nasýtených tukov a cukru, môže byť každodennou súčasťou zdravej výživy. V skutočnosti má určité zdravotné výhody.

„Koček zmrzliny každý večer v rámci zdravej výživy pravdepodobne neovplyvní vaše zdravie,“ vysvetlila. „Okrem toho je zmrzlina zdrojom vápnika, horčíka a vitamínu B12“, zdôrazňuje lekárka.

Aké sú výhody zmrzliny?

Na rozdiel od mnohých iných sladkostí má zmrzlina určité zdravotné výhody.

„Proteín a tuk v zmrzline môžu pomôcť spomaliť vstrebávanie cukru. Na rozdiel od gumených medvedíkov, ktorí sú takmer výlučne cukor a viac zvyšujú hladinu cukru v krvi,“ povedal Michalczyk. „Keď jete zmrzlinu, získate aj bielkoviny a vápnik,“ dodáva.

Mlieko a smotana sú navyše dobrým zdrojom vitamínu A, základnej živiny pre podporu zdravia očí a podporu imunitnej funkcie.

„Tieto mliečne výrobky poskytujú cholín, ktorý hrá zásadnú úlohu pri ranom vývoji mozgu a napomáha metabolizmu,“ upozorňuje Michalczyk.

Vyšší obsah tuku v zmrzline môže viesť k sýtosti v porovnaní s inými dezertmi s vysokým obsahom cukru a rafinovaných uhľohydrátov. Samozrejme, všetko závisí od obsahu tuku a mliečneho zdroja zmrzliny.

Najnovšie výskumy ukazujú, že napriek vysokému obsahu nasýtených tukov konzumácia plnotučných mliečnych výrobkov nezvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Je však potrebné zdôrazniť, že výskum na túto tému sa väčšinou zaoberal mliečnymi výrobkami z plnotučného mlieka, ktoré sa považujú za o niečo zdravšie ako zmrzlina, ako je mlieko, syr a jogurt.

Zmrzlina ZDROJ FOTOGRAFIE: Dreamstime

A čo zmrzlina bez mlieka?

Platia rovnaké pravidlá aj pre nemliečnu zmrzlinu?

Zmrzliny bez mlieka majú zvyčajne vyšší obsah cukru a tuku.

„Stojí za zmienku, že do bezmliečnej zmrzliny je možné pridať mnoho ďalších prísad, aby mala lepšiu chuť. Niektoré môžu obsahovať umelé sladidlá, cukrové alkoholy, konzervačné látky, zahusťovadlá a ďalšie prísady,“ hovorí Edwina Clark.

Poznamenala, že vo všeobecnosti sa nutričné ​​zloženie bezmliečnych dezertov bude značne líšiť v závislosti od základu.

„Základom môže byť mandľové, kešu, sójové, ovsené alebo kokosové mlieko,“ povedala. „Rovnako ako zmrzlina, mrazené dezerty bez mlieka majú zvyčajne vysoký obsah nasýtených tukov a cukru, čo z nich robí skôr pochúťku ako základ,“ vysvetľuje.

Na veľkosti porcie záleží

Či už si vyberiete zmrzlinu bez mliečnych výrobkov alebo skutočnú zmrzlinu, dietológovia zdôrazňujú, že ak budete jesť zmrzlinu každý deň, musíte dbať na veľkosť porcie.

„Jedna porcia, čo je často pol šálky denne, je maximum, ktoré odporúčam,“ povedal Clark.

Je tiež dôležité pozerať sa na stravu ako celok. Ak počas dňa jete veľa cukru, pridávať zmrzlinu nie je najlepší nápad. Nakoniec, Samuels navrhuje, skúste si vybrať celé ingrediencie, pokiaľ ide o zmrzlinu.

Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy pre každodenný život