Zelený šalát z hypermarketov naozaj nie je zdrojom zdravia

Hlávkový šalát, označený ako jedna z najzdravších zelenín, si v posledných rokoch získal skvelú povesť vďaka svojim dôležitým príspevkom k detoxikácii organizmu. Pre svoje nutričné ​​vlastnosti bol cenený a konzumovaný s dôverou.

Nedávny objav však odporuje myšlienke, že šalát patrí medzi najzdravšie potraviny. Hoci ide najmä v tomto období o často konzumovanú zeleninu, ktorú pre jej zdravotné benefity odborníci na výživu nabádajú zaradiť do denného jedálnička, vedci z Carnegie Mellon University ju nedávno zaradili medzi zdraviu najnebezpečnejšiu zeleninu.

Podľa výsledkov štúdie o vplyve environmentálnych podmienok na potraviny sa zistilo, že šalát patrí medzi najškodlivejšie zo všetkých potravín, pretože v dôsledku emisií skleníkových plynov znečisťuje organizmus trikrát.

„Existuje veľa zeleniny, ktorá potrebuje viac zdrojov na kalóriu, ako by sme si predstavovali. Šalát, baklažán, zeler a uhorky sú v tejto štúdii tými zlými v porovnaní s bravčovým alebo kuracím mäsom,“ povedal Paul Fischbeck, profesor sociálnych a rozhodovacích vied na CMU a spoluautor tejto štúdie.