Jed na tanieri. Môže zvýšiť riziko rakoviny o 40%

Soľ môže zvýšiť riziko rakoviny o 40 %

Soľ môže zvýšiť riziko rakoviny o 40%. Centrum pre verejné zdravie Viedenskej univerzity zistilo, že ľudia, ktorí konzumovali veľké množstvo soli pri väčšine jedál, mali o 41 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka v porovnaní s ľuďmi, ktorí ju používali s mierou.

Hoci rakúsky výskum mal pozorovací charakter, predchádzajúce štúdie naznačili, že nadmerná konzumácia soli by mohla narušiť ochrannú výstelku žalúdka, spôsobiť poškodenie žalúdočného tkaniva a viesť k rakovinovým mutáciám. Lekárske štúdie uskutočnené v Číne, Japonsku a Južnej Kórei spájajú nadmernú konzumáciu soli so zvýšeným rizikom rakoviny žalúdka.

Aká zdravá je morská soľ?

Morská soľ je považovaná za najmenej spracovanú formu soli. Zberá sa priamo z odparenej morskej vody. Líši sa textúrou, veľkosťou a farbou v závislosti od toho, kde a ako sa zbiera, pozoruhodným príkladom je himalájska soľ.

Časť z nich sa melie v mlynčekoch, čo hrá zásadnú úlohu pri dochucovaní a regulácii objemu sodíka. Pre jeho rozmanitosť je ťažšie odhadnúť obsah sodíka v ňom. Vo všeobecnosti jemná morská soľ obsahuje asi 500 mg sodíka na ¼ čajovej lyžičky.

Aká dobrá je jodizovaná soľ?

Jodizovaná soľ, známa aj ako kuchynská soľ, obsahuje malé množstvo jódu, ktorý je pre telo nevyhnutným mikroživinovým minerálom. Jód hrá kľúčovú úlohu vo fungovaní štítnej žľazy, ktorá je zodpovedná za produkciu hormónov potrebných pre vývoj mozgu.

Výrobný proces jodizovanej soli zahŕňa vysoký stupeň spracovania, pri ktorom sa odstraňujú ďalšie minerály a pridávajú sa prísady. Má menej prirodzenú chuť ako iné druhy soli. Jemnejšie zrná vedú k vyššiemu obsahu sodíka pri meraní objemom.

Čo je cacher soľ?

Cacher soľ neobsahuje prísady ako protihrudkujúce látky alebo jód. Získava sa z ložísk soli na súši, čo mu dodáva mimoriadne bielu farbu. Zvyčajne má hrubšiu štruktúru ako kuchynská soľ a obsahuje asi 310 mg sodíka na ¼ čajovej lyžičky. Nielenže má najnižší obsah sodíka, ale je oceňovaný aj kuchármi pre svoju konzistenciu.

Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy pre každodenný život