Jednoduchý recept, ktorý pripravíte za 10 minút. Potrebujete len pár ingrediencií

Tento jednoduchý recept na krevety s citrónom a cesnakom, ktorý vám nezaberie viac ako 10 minút, spolu s vašimi obľúbenými prílohami. Môže sa podávať vedľa misky ryže alebo quinoa. Táto večera s nízkym obsahom sodíka je bez lepku, hovorí 30seconds.com.

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 5 minút
Celkový čas: 10 minút
Porcie: 4

Potrebné ingrediencie

  • 4 polievkové lyžice prepusteného masla alebo ghee
  • 1 kilogram surových kreviet, olúpaných
  • 6 strúčikov cesnaku, nakrájaných nadrobno
  • šťava z veľkého citróna
  • 1/2 čajovej lyžičky vločiek mletej červenej papriky
  • hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • ďalšie plátky citróna na servírovanie

Dôležité je špecifikovať:

Krevety príliš nevarte, inak sa stanú gumovými.

Pre väčšiu chuť pridajte vločky červenej papriky.

Ak nechcete podávať krevety s ryžou, môžete sa rozhodnúť pre cestoviny

Spôsob prípravy

1. Polovicu prepusteného masla roztopte vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridajte krevety v jednej vrstve a dochuťte morskou soľou a korením. Varte ich 2 minúty. Otočte krevety a pokračujte vo varení ďalšiu jednu až dve minúty, alebo kým nezružovejú a nebudú matné. Odložíme na tanier a prikryjeme, aby zostalo teplé.

2. Do tej istej horúcej panvice pridajte cesnak a duste za stáleho miešania 30 sekúnd. Potom pridajte čerstvú citrónovú šťavu, drvené vločky červenej papriky a zvyšok ghee. Do tejto omáčky vložte krevety a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Nutričné ​​hodnoty na jednu porciu

  • Kalórie: 142
  • Celkový tuk: 12,1 g
  • Nasýtené tuky: 7,3 g
  • Cholesterol: 68 mg
  • Sodík: 40 mg
  • Celkové sacharidy: 3,8 g
  • Vláknina: 0,8 g
  • Celkové cukry: 0,7 g
  • Bielkoviny: 5,8 g
  • Vitamín D: 0 mcg
  • Vápnik: 31 mg
  • Železo: 1 mg
  • Draslík: 56 mg

Aké zdravé sú krevety

Krevety majú vysoký obsah cholesterolu; výskum však naznačuje, že cholesterol v potravinách má vo všeobecnosti malý vplyv na cholesterol v našej krvi. To neznamená, že konzumácia kreviet neovplyvní vašu hladinu cholesterolu.

Odborníčka na výživu Jenny Shea Rawn poukazuje na to, že „nasýtené a trans-tuky, ktoré jeme, ovplyvňujú hladinu cholesterolu viac ako cholesterol v strave a krevety majú nízky obsah nasýtených alebo trans-tukov.“

Podľa USDA obsahuje 100-gramová porcia varených kreviet:

  • Kalórie: 84
  • Sacharidy: 0 g
  • Bielkoviny: 20 g
  • Celkový tuk: 0 g
  • Nasýtený tuk: 0 g
  • Sodík: 94 g
  • Draslík: 220 mg
  • Cholesterol: 161 mg
  • Zinok: 1,4 mg
  • Železo: 0,4 mg

Krevety majú nízky obsah kalórií a sú výborným zdrojom bielkovín.

Okrem toho, zdravotné výhody kreviet sú početné.

Krevety tiež obsahujú selén, ktorý je dôležitý pre srdce, imunitný systém a zdravie štítnej žľazy, a jód, ktorý je dôležitý pre zdravie štítnej žľazy.

Poskytuje tiež ďalšie základné živiny, vrátane vitamínu B12, zinku, medi, omega-3 a antioxidantu astaxantínu.

Krevety môžu byť výživnou voľbou, ale všetko závisí od toho, ako ich pripravíte.

Rovnako ako iné potraviny, ak sú krevety vyprážané alebo plávajú vo veľkom masle, môže to spôsobiť viac škody ako úžitku.

Grilované, dusené alebo pečené krevety sú často zdravšou voľbou.

Pokiaľ ide o korenie, vyberte si čerstvé bylinky a korenie, extra panenský olivový olej a čerstvé citrusy na zvýraznenie chuti.

Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy pre každodenný život