Najlepší čas na užívanie vitamínu D, podľa odborníkov na zdravie

Lekárka Roxana Ehsani hovorí, že vitamín D je jedným zo štyroch vitamínov rozpustných v tukoch (A, E a K sú ostatné). Je to tiež hormón, ktorý si telo vytvára po vystavení slnku a hrá v tele množstvo dôležitých úloh, dodáva Ehsani. Ide o podporu imunitného systému, funkcie svalov a nervov, schopnosť tela absorbovať vápnik a iné.

Aj keď je vitamín D nevyhnutný pre zdravie, výskum naznačuje, že asi 25 percent Američanov má nedostatok vitamínu D. Môže to byť spôsobené tým, že v strave je málo zdrojov vitamínu D a mnohí v zime nevidia slnko, píše Eatingwell.

Odporúčaná denná dávka vitamínu D v prípade dospelého

Odporúčaná denná hodnota (DV) vitamínu D pre dospelého človeka je 20 mcg (800 IU alebo medzinárodných jednotiek)

Napríklad vajce a konzerva tuniaka majú viac ako 1 mcg.

Ak nekonzumujete lososa alebo pstruha denne, môže byť ťažké dosiahnuť túto dávku iba jedlom, pretože väčšina potravinových zdrojov vitamínu D poskytuje malé množstvá.

Preto veľa ľudí užíva doplnky vitamínu D.

Faktory, ktoré treba zvážiť

Po prvé, hladiny vitamínu D jednotlivca (alebo jeho potreby) môže ovplyvniť niekoľko stavov. Patria sem osteoporóza alebo osteopénia, depresia, ochorenie obličiek alebo pečene a neurologické stavy.

Podľa Davida Davidsona, MD, kardiológa z Endeavour Health Medical Group v Chicagu, Illinois, je veľmi dôležité, aby „ľudia s problémami s absorpciou, ako je zápalové ochorenie čriev alebo operácia žalúdočného bypassu“, dostali personalizované poradenstvo o tom, kedy užívať vitamín D.

Telesná hmotnosť môže zmeniť absorpciu a dávkovanie, preto sa uistite, že pred začatím užívania vitamínu D požiadajte svojho lekára o individuálne odporúčanie.

Diétne návyky

Pretože vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, je najlepšie ho kombinovať s jedlom, ktoré obsahuje potraviny s vysokým obsahom tuku, ako sú avokádo, orechy, semená, plnotučné mliečne výrobky a mastné morské plody, aby sa zvýšila absorpcia.

Druhy vitamínu D

Existujú dva typy vitamínu D: 2 a 3.

UV-pestované rastliny, huby a obohatené potraviny poskytujú D2, zatiaľ čo D3 získavame zo slnečného žiarenia a živočíšnych zložiek. Hoci sú oba dôležité a prospešné, vitamín D3 je dostupnejší ako vitamín D2.

Znamená to, že telo využíva vitamín D3 efektívnejšie, takže možno budete potrebovať vyššiu dávku vitamínu D2, aby ste dosiahli rovnaké účinky ako s doplnkom, ktorý obsahuje iba D3.

Ráno alebo večer?

Ehsani a Davidson sa zhodujú v tom, že nezáleží na tom, v ktorú dennú dobu sa doplnok vitamínu D užíva.

Veľa ľudí si to dáva ráno. Bez ohľadu na dennú dobu by nemal byť podstatný rozdiel v rýchlosti absorpcie.

Počas jedla alebo po jedle?

Keďže ide o vitamín rozpustný v tukoch, jedlo, najmä zdravé tuky, pomôže absorbovať vitamín D.

Napríklad, ak máte tendenciu jesť toasty s maslom každé ráno, vezmite si vitamín D. Ak radi jete na večeru šalát s hrsťou orechov, dajte si vitamín D predtým, ako si sadnete k stolu.

V ideálnom prípade by ste mali užívať doplnok vitamínu D s občerstvením, ktoré obsahuje zdroj tuku.

Ak sa zdá, že je ťažké dodržať túto stratégiu, alebo ak po užití doplnku v danom čase pociťujete nevoľnosť, zápchu, zmeny chuti do jedla alebo iné nepriaznivé príznaky, poraďte sa so svojím lekárom.

Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy pre každodenný život