Pravda pre jedákov syra! To doteraz nikto nevedel

Súvislosť medzi tým, čo jeme, a fyzickou pohodou vedci analyzujú už roky. Čo je však známe o vplyve výberu potravín na kognitívne zdravie, najmä u staršej populácie?

Toto je oblasť vedeckého výskumu, ktorá sa neustále vyvíja. Mliečne výrobky, najmä syry, v poslednej dobe priťahujú pozornosť pre ich možnú úlohu pri podpore zdravia mozgu. Hoci niektoré štúdie naznačili ochranné výhody mliečnych výrobkov pre mozog, dôkazy boli dosť rozporuplné, píše Thebrighterside.

Pravidelná konzumácia syra spojená s lepším kognitívnym zdravím

Nedávna štúdia publikovaná v časopise Nutrients od Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) naznačuje, že pravidelná konzumácia syra môže byť spojená s lepším kognitívnym zdravím u starších ľudí.

Keďže celosvetová prevalencia kognitívnych porúch, vrátane Alzheimerovej choroby, narastá, identifikácia faktorov v stravovaní a životnom štýle, ktoré by mohli zmierniť riziká, sa stáva kľúčovou.

Táto štúdia nadväzuje na predchádzajúci výskum, ktorý naznačil možnú pozitívnu súvislosť medzi konzumáciou syra a kognitívnymi schopnosťami.

Výskumný tím skúmal údaje od 1 516 účastníkov vo veku 65 rokov a starších. Títo ľudia boli súčasťou geriatrického prieskumu vykonávaného každé dva roky v Japonsku. Výskumníci zhromaždili podrobné informácie o ich stravovacích návykoch, s osobitným zameraním na konzumáciu syra.

Čo štúdia zistila o kognitívnych funkciách

Okrem toho hodnotili kognitívne schopnosti týchto účastníkov pomocou Mini-Mental State Examination (MMSE), 30-bodového testu, ktorý meria rôzne aspekty kognitívnych funkcií u starších ľudí. MMSE zahŕňa hodnotenie orientácie, pozornosti, pamäte, jazyka a zrakovo-priestorových schopností. V tejto štúdii sa skóre MMSE 23 alebo menej považovalo za indikátor nižšej kognitívnej funkcie.

Po dôkladnej analýze údajov, pri zohľadnení faktorov, ako je vek, fyzická aktivita a celkové stravovacie návyky, boli výsledky jasné. Účastníci, ktorí dôsledne zahrnuli syr do svojej stravy, mali menšiu pravdepodobnosť, že budú mať skóre MMSE 23 alebo nižšie, čo naznačuje lepšiu kognitívnu funkciu.

Bližší pohľad na dáta odhalil zaujímavý trend: ľudia, ktorí konzumovali syr trvalo inklinovali k pestrej strave. To nezmenšilo pozorovanú koreláciu medzi spotrebou syra a kognitívnym zdravím.

Aj keď sú zistenia tejto štúdie zaujímavé, existujú určité obmedzenia. Štúdia bola prierezová, čo znamená, že zbierala údaje v jedinom časovom bode, čo sťažovalo stanovenie príčinných vzťahov. Okrem toho, spoliehanie sa na spotrebu syra uvádzané účastníkmi môže obsahovať určité predsudky. Okrem toho sa výber skóre MMSE 23 alebo menej ako indikátora kognitívnej funkcie môže v iných výskumoch líšiť.

Príjem syra subjektmi

Z celkového počtu 1 517 subjektov 1 230 (81,0 %) zahŕňalo skupinu konzumujúcu syr a 287 (19,0 %) skupinu neužívajúcu syr. Čo sa týka druhu konzumovaného syra, najvyšší percentuálny podiel predstavoval tavený syr 65,7 % a plesňový syr 15,3 %.

Výskumníci poukázali na to, že „hoci táto štúdia bola analýzou prierezových údajov od starších dospelých žijúcich v japonských komunitách, výsledky naznačujú, že konzumácia syra je nepriamo spojená s nižšou kognitívnou funkciou aj po úprave na mnohé faktory. V budúcnosti je potrebná rozsiahla longitudinálna analýza na objasnenie kauzálneho vzťahu.

Keďže stále čelíme výzvam, ktoré predstavujú kognitívne poruchy, pochopenie potenciálnej úlohy stravy pri podpore kognitívneho zdravia zostáva presvedčivou cestou výskumu. Hoci táto štúdia ponúka zaujímavé poznatky o možných výhodách konzumácie syra, je to len jeden kúsok skladačky.

Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy pre každodenný život