Prečo dávať sódu bikarbónu do kávy? Tajomstvo, ktoré pozná málokto

Pre všetkých milovníkov kávy je tu jednoduchý návrh, ktorý navždy zmení spôsob, akým tento nápoj oceňujú.

Pripravte si ďalšiu šálku kávy pridaním sódy bikarbóny a podľa Chowhounda to budete robiť zakaždým.

Zlepšuje chuť kávy

Aj keď to môže znieť bizarne, sóda bikarbóna je veľmi všestranná. Je to jeden zo základných nástrojov pečenia, ale funguje aj ako dokonalý eliminátor zápachu. Veľmi dobre sa darí aj káve z jedného dôležitého dôvodu: zvýrazňuje chuť.

Dokonca aj kvapka jedlej sódy môže odstrániť časť intenzívnej kyslosti kávy a zanechať za sebou oveľa vyváženejší nápoj.

Tento trik stojí za zapamätanie pri používaní lacnejších druhov kávy, ktoré majú zvyčajne vyššiu kyslosť.

Veda za týmto fenoménom

Všestranné prášky ako sóda bikarbóna majú mnoho využití a ich pridanie do kávy je podceňovaná voľba. Aby ste pochopili, ako to funguje, musíte pochopiť stupnicu pH.

Zatiaľ čo sóda bikarbóna sa považuje za ďalšiu základnú látku v domácnosti, je to tiež zložitá chemická zlúčenina, ktorá má hodnotu pH 8. pH meria kyslosť alebo zásaditosť látky na stupnici od 0 do 14. Čistá voda je v strede stupnica s neutrálnym pH 7.

pH pod 7 sa považuje za kyslé, kým pH nad 7 za zásadité alebo zásadité. Znamená to, že jedlá sóda (s hodnotou pH 8) je skôr zásaditá ako kyslá.

hydrogénuhličitan sodný; ZDROJ FOTOGRAFIE: Dreamstime

Zvýši hladinu pH, zníži kyslosť a zjemní jej intenzitu

Výsledkom je, že ak sódu bikarbónu skombinujete s látkou s nižšou úrovňou pH – teda vyššou úrovňou kyslosti – môže pomôcť neutralizovať kyslosť tejto látky.

Káva má úroveň pH 4 alebo 5, v závislosti od praženia, takže kombinácia nápoja so sódou bikarbónou zvýši úroveň pH, ​​zníži kyslosť a zjemní jej intenzitu, keď sa tieto dva spoja.

Ak chcete vyskúšať toto riešenie, ak je vaša káva príliš horká, pridajte do kávovej usadeniny štipku sódy bikarbóny, asi 1⁄4 až 1⁄2 čajovej lyžičky.

Uvarte si kávu ako obvykle a budete mať hladší nápoj.

Ďalšie výhody pridania sódy bikarbóny do kávy

Kyseliny môžu byť drsné pre citlivý žalúdok, takže neutralizácia niektorých intenzívnejších prvkov kávy môže uľahčiť trávenie nápoja. Tiež jeden z najbežnejších spôsobov, ako ľudia používajú sódu bikarbónu, je ako prírodné antacidum na odvrátenie pálenia záhy. Takže pridanie malého množstva do kávy môže zahŕňať aj túto výhodu.

Jedna vec, ktorú si treba zapamätať pri používaní sódy bikarbóny v káve je, že pri reakcii s kyselinami v nápoji bude bublať. To môže spôsobiť nadmerné grganie, takže si uvedomte aj tento potenciálny vedľajší účinok.

Jedlá sóda úplne neodstráni kyslé chute kávy, pretože to znamená, že odstráni jej prirodzenú chuť, ale tento trik zmierni príliš horkú chuť.

Ak ste si pripravovali kávu so sódou bikarbónou a stále nie ste spokojní s intenzívnou kyslosťou, je čas kávu zmeniť.

Skúste sa poobzerať po kvalitnejších, menej kyslých značkách alebo sa zamyslite aj nad tým, ako voda z vodovodu ovplyvňuje vašu kávu. Či už zmenou kávy alebo pridaním štipky sódy bikarbóny si čoskoro vychutnáte oveľa chutnejšie šálky kávy.

Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy pre každodenný život